Varen in Venetië, Italië


Venetië

Venetië is een bekende stad in het noorden van Italië. De stad is sinds 1986 werelderfgoed. De stad werd opgericht in de 5e eeuw. De stad is vooral bekend door de vele kanalen die door de stad stromen. Hierdoor bestaat Venetië eigenlijk uit 118 eilanden.

De stad lijkt te drijven op het water. Zo zijn de gebouwen op boomstammen gebouwd die verticaal in de bodem van het meer zijn geplaatst.

Aqua Alta: Venetië overstroomt

De stad bestaat voor een groot deel uit water. Dit vormde vroeger een goede bescherming tegen vijandige volkeren, maar is vandaag de dag vooral een bedreiging. Tijdens "Aqua Alta" overstromen grote delen van de stad. Hoewel dit unieke tafereel hoort tot het dagelijkse leven in Venetië toont dit ook hoe afhankelijk de stad is van het omringende water. Er zijn zo'n 50 "Aqua Alta" per jaar. Dit zijn er meer dan vroeger door de aanlegging van wegen in de buurt van de stad en het wegzinken van de stad in de bodem.

Deze overstromingen zijn meestal niets om u zorgen over te maken. Deze hoog waterstanden komen vooral voor tussen 15 september en 15 april. Indien u tijdens die periode op reis gaat naar Venetië neemt u dus best rubberlaarzen mee. Moest de waterstand uitzonderlijk hoog zijn, dan wordt u op tijd gewaarschuwd door de sirenes.

Varen in Venetië

Varen speelt in Venetië een belangrijke rol. Tussen de eilanden lopen vele kanalen waaronder het Canal Grande. Ook het transport dient vaak over het water te gebeuren. Hierdoor hebben de Venetiërs een uniek systeem ontwikkeld. De stad zelf is volledig autovrij. Venetië is verbonden met het vasteland door één weg en een spoorlijn. De dichtstbijzijnde luchaven is "Venetië Marco Polo". Wie van buiten de stad naar het centrum wil kan kiezen tussen boot, bus of trein.

De bevolking maakt gebruik van "Vaporetto" of waterbussen, veerboten en hun eigen boten om zich te verplaatsen. Voor de toeristen varen er nog steeds vele klassieke gondels rond waarvoor Venetië bekend is.

Boot huren in Venetië

In Venetië kan je, naast meevaren met een gondel, ook een jacht huren en het water rond Venetië bezichtigen.

varen pleziervaart Varen in Italië

Blog varen ->
Forum varen ->

Volg Kanalen en Rivieren