De Moezel (Moselle, Mosel)

Deze rivier stroomt door 3 landen. De bron van de rivier ligt op de berg Ballon d’Alsace in de Vogezen (Frankrijk) op 735 meter hoogte. De rivier ontspringt op de Col de Bussang. De Vogezen is een van de gebieden in Frankrijk met de meeste neerslag. Van daar voert de rivier het water 545 km ver door Frankrijk, Luxembourg en Duitsland om daar nabij Koblenz in de Rijn uit te monden. Van deze 545 km is slecht een deel bevaarbaar.

Bron: Col de Bussang (Frankrijk)
Plaats: Oost-Frankrijk
Lengte: 545 km
Sluizen: 16
Eindpunt: Koblenz (Duitsland)

Varen op de Moezel

Als vaarweg doet de rivier nog niet lang dienst. Pas in 1967 werd door aanleg van een tiental stuwen met sluizen het stuk tussen Neuves-Maisons (Frankrijk) en Koblenz (Duitsland) bevaarbaar voor grotere schepen. Ook grote schepen (tot 175 m) kunnen nu de Moezel voor een groot stuk bevaren. Toch kunnen schepen met een lengte van meer dan 110 m op sommige plekken last hebben om te draaien.

Het duurde zo lang voordat men deze rivier kon bedwingen door de grote hoogteverschillen en de lage diepgang van de rivier.

Toch zette de overheden door en trokken ze veel meer geld uit dan begroot om de rivier te temmen. Vooral Frankrijk was hiermee gebaat en betaalde dus het grootste deel van de kosten. De Moselle geeft de industrie in Lotharingen immers een directe verbinding met de haven van Rotterdam.


De Moezel staat in verbinding met het Canal de l’Est en het Canal de la Marne au Rhin.

De Moezel is ook een paradijs voor fietsers en wijnkenners. Door de vallei liggen honderden kilometers aan fietsroutes. Wie dorst krijgt kan altijd proeven van de Moezelwijn.

Oorsprong naam Moselle/Moezel

Deze zijrivier van de Rijn dankt zijn naam aan de Maas die voor een stuk parallel aan de Moezel stroomt. Het Latijnse woord “mosella”, betekent kleine Maas.

Untermosel, Mittelmosel en Obermosel

Het stuk van de Moezel dat in Duitsland ligt heeft men “verdeeld” in drie stukken:

  • Untermosel van Koblenz tot Cochem
  • Mittelmosel van Cochem tot Schweich
  • Obermosel van Schweich tot Trier

Moezel in beeld

Beelden van de Moezel vindt u op deze pagina: Varen op de Moezel