Canal de Bourgogne

Het Canal de Bourgogne is een kanaal gelegen in de gelijknamige regio in Oost-Frankrijk. Het kanaal verbindt twee rivieren: de Yonne en de Saône.

Geschiedenis

De eerste plannen voor de bouw van het Canal de Bourgogne dateren uit 1607.Het eerste doel van de opdrachtgevers was om geld te verzamelen om dit project te kunnen financieren. Een deel van dit geld verzamelde men door meer belastingen te innen bij de plaatselijke boeren. Dit geld gebruikte men om de bouw van een deel van het traject Dijon – Saint Jean de Losne te betalen.

In 1696 bracht Vauban een studie uit waarin hij 5 mogelijke routes voor het Canal de Bourgogne voorstelde. Op dit artikel kwamen vele slechte reacties van de burgemeesters, zij waren vooral geïnteresseerd in de handelsmogelijkheden dat een kanaal met zich meebrengt, mensen die wat land bezaten en die het voor een goede prijs wilden verkopen en de ingenieurs.


Pas in 1718 kwam er een nieuw project nu door Mr. de la Jonckere, Hij vond dat de top van het kanaal uit moest komen bij het kleine stadje Sombernon. De Staten van Burgundy gaven Mr.Abeille de opdracht om de Pouillenay vallei te onderzoeken. Hij bracht zijn besluiten drie jaar later uit. Uiteindelijk, 120 jaar na de eerste plannen, werd de route van het kanaal gekozen.

In 1765 werden onder leiding van Louis XVI de werken gestart. Eerst zou men aan de kant van de Yonne beginnen werken, stroomopwaarts richting het dorp Tonnere. Deze kosten zouden betaald worden door de staat. De staat Bourgogne was verantwoordelijk voor de kant van de Sane richting Dijon.

Maar al snel raakte de bouw van de Yonne kant achter op schema en door geldgebrek stopte de werken zelfs in 1793. Maar de staat Bourgondië zette door en de werken aan het kanaal tussen Dijon en de Sane werden voltooid. Op 14 december 1808 kwamen de eerste vrachtschepen aan in haven van de stad.

De werken werden weer gestaakt tijdens de Franse revolutie en zelfs Napoleon de 1ste kon hier niets aan veranderen.

Pas in 1822 begon men, na een lening van 25 miljoen Franse Frank (3.8 miljoen Euro), terug aan het kanaal te graven. Op 28 december 1832 overschreed de eerste boot de top van het kanaal door de 3333 m lange tunnel van Pouilly.