Reisverhaal - Frankrijk 2010

Auteur: Walter Decock, voorzitter IJzervaarders vzw

Vaarroute: De Saône tot Lyon,de Seille, de Doubs en het Canal dAlsace.

Dag vaarvrienden,

Onze reis van 2010 bracht ons door het prachtige Frankrijk, ons lievelingsland. Dit jaar gingen we tot onze verste bestemming, Lyon. Om gezondheidsproblemen te vermijden, gaan wij nooit verder naar het zuiden. De lage bloeddruk van Nicky laat dat niet toe, zelfs nu waren er moeilijkheden door de aanhoudende warmte van 23 juni tot midden juli.

Info: Ons schip is een Babro kruiser, 11.20 AK, met een 120 PK Iveco. Het schip is uitgerust voor een lang verblijf aan boord, met was/droog combinatie, diepvriezer 110L, generator en extra dieseltanks. Wij blijven 5 maanden aan boord, van eind april tot eind september, varen bijna uitsluitend in de voormiddag, om zo volop te genieten van de bezochte
regio’s.

De aanlooproute via Canal du Nord, Oise, Seine, Canal du Loing, Canal de Briare, Lateral à la Loire en Canal du Centre, was al bekend vaargebied. Daarover gaat dit artikel dus niet. We willen jullie wel warm stoken om de neus eens verder te steken en de schitterende Saône verder af te varen. Na de vele sluisjes op de kanalen, komen we op een totaal ander vaarwater terecht, open rivier. Het voordeel is dat je veel sneller opschiet, maar wij houden nu eenmaal van de rustige kanaalvaart. Toch moeten we deze uitstap aan iedereen die de tijd heeft, aanraden.

Na de laatste sluis van het Canal du Centre, komen we al snel in Chalons sur Saône. We slaan deze stop over omdat we er al geweest zijn, en ook omdat de prijzen er de pan uitgeslagen zijn, zeker in het hoogseizoen. We varen naar Tournus, aan km 112. Hierbij nemen we de eerste grote sluis, Ormes. Niet vergeten: zwemvest dragen verplicht!

Tournus is een aanrader. Een mooi oud centrum, verzorgde aanlegplaatsen met alle comfort en gratis, en zeer lekker eten in "La Bohème". Jullie moeten alleen opletten tussen vrijdag- en zaterdagmiddag, dan is een groot deel van het ponton gereserveerd voor huurboten. Het "Hotel Dieu" is absoluut een bezoekje waard.

Minder dan 3 uurtjes varen, zonder sluis, brengt ons in Mâcon. We hadden snel door dat de beste aanmeermogelijkheid aan de overkant lag, in St. Laurent. Veel rustiger en op één brugoversteek van de stad, met een zeer goed restaurantje aan de steiger, en een uizicht om u tegen te zeggen. Dineren met zicht op je eigen bootje heeft wel iets. De stadswandeling is de moeite waard, en niet te lang.

Onze volgende stop was in Montmerle, een verzorgde gemeente, met veel bloemen en een prachtig uitzicht van op "La Chapelle". Hier moest er wel betaald worden 10€, maar met liefst 40A stroom. Zware gebruikers, dit is the place to be.

We gaan rustig verder, jullie hebben al lang door dat wij houden van korte dagtrips, tot Trévoux. Aanleggen aan de camping, met een schitterend uitzicht op het middeleeuws stadje, aan 5€ per nacht, all in. Dit noemen we nog eens prijzen, alleen moet natuurlijk eerst het dure vaarvignet betaald worden.

Volgende pagina ->


varen pleziervaart Varen in Frankrijk

Blog varen ->
Forum varen ->

Volg Kanalen en Rivieren