Reisverhaal: De “Westhoek”, onbekend en onbemind???

Auteur: Walter Decock, voorzitter IJzervaarders vzw


Dag collega toervaarder,

Voor veel schippers lijkt ons mooie Vlaanderen op te houden in de schitterende stad Brugge. Er is blijkbaar een onzichtbare drempel aangebracht, waardoor een groot deel denkt dat er verder niets meer te beleven valt. Niets is minder waar! Neem bij je volgende bezoek eens de tijd om verder te varen en een nieuw, idyllisch vaargebied te ontdekken.


We beginnen onze ontdekkingsreis in de Brugse passantenhaven van de Vlaamse Pleziervaart Federatie, de Coupure. Deze haven vinden we tussen de Gentpoort- en de Kruispoortbrug.

Sla, bij het verlaten van de Coupure, BB uit, vaar voorbij de unieke Kruispoort en de molens van Brugge, via de oude Dampoortsluis verder richting Oostende. Net voor de unieke fietsbrug, na een kleine twee uur varen, bevindt zich al de eerste aanlegsteiger van Stalhille (24u gratis en E+W).

Een dik half uur verder gaan we BB, door de mooie Plassendalesluis, die meestal open doorvaart geeft, het kanaal van Plassendale op en bereiken, zonder verdere hindernissen, de passantensteiger van Oudenburg (24u gratis incl.E+W). Dit oude stadje is zeker een bezoekje waard. We varen nu evenwijdig met de Vlaamse kust en kunnen de hoogbouw in de verte bewonderen (hmm). We passeren nog enkele gratis aanlegplaatsen aan het prieeltje in Snaaskerke, en in Leffinge, net na de brug, om via de St.Jorissluis, met ophaaldeuren en gratis douche bij te snel uitvaren, de IJzer te bereiken.

Hier vinden we, direct na de sluis, de volledig uitgeruste jachthaven van onze vrienden van VVW Westhoek. Eens aangemeerd aan de bezoekersplaatsen, kunnen we de aangename wandelpromenade nemen langs de havengeul, en zo het strand van Nieuwpoort-bad bereiken. Voor de 65 plussers is er de kust tram. Ook Nieuwpoort-stad is een aanrader, met zijn gezellige markt, en op de Blosoplas valt altijd wel wat te beleven, surfers en zeilers in actie.

Na deze stop, vervolgen wij onze vaarweg over de IJzer, een kronkelende rustige rivier, met unieke uitzichten over de polders, mooie hofsteden en gedenktekens van de grote oorlog, Wereldoorlog 1. De IJzertoren, het vredesmonument van Vlaanderen, verschijnt aan de horizon. Hier begint het spannende spel voor groot en klein: waar is die verdomde toren? De rivier speelt met jullie voeten, die toren ligt dan weer links, dan rechts, voor of zelfs achter ons! De kleinkinderen zullen zich in ieder geval niet vervelen.

Ons doel voor vandaag is Diksmuide. De ijzervaarders verwelkomen jullie in hun mooie jachthaven, pal in het centrum van de stad, en met alle comfort. Zij kregen niet voor niets al vijf jaar op rij de Blauwe Vlag! Ook de dieseltank vullen kan aan de kade. Let op de gunstige prijs! Er is zelfs gratis WiFi.

De stad Diksmuide en zijn prachtige omgeving lenen zich tot een langer verblijf. Er zijn te veel bezienswaardigheden om op te noemen, en voor fietstochten is dit de aangewezen startplaats. Ook aan inkoopmogelijkheden geen gebrek, met zelfs een supermarkt op 200 meter. Voor wie zelf eens niet wil koken, is er een ruim aanbod van restaurants, brasseries, en de oer Vlaamse frituren. Voor een lekker drankje moet je niet ver, wat de terugkeer aan boord aanzienlijk vergemakkelijkt. Geniet enkele, of veel dagen van je verblijf, en als er nog tijd over is, het avontuur stopt hier niet!

We varen de IJzer verder op, en draaien, na Knokkebrug BB richting Ieper. Via twee sluizen komen we, na ongeveer 3 uurtjes, in de jachthaven, op wandelafstand van de stad. In de glorietijd van de lakenhandel was dit een van de grootste steden van Europa, aan geschiedenis dus geen gebrek. Natuurlijk kennen wij Ieper vooral van de eerste wereldoorlog. Het museum, hieraan gewijd, is wereldberoemd, en een must voor elke bezoeker. Ook de “Last Post”, onder de Menenpoort moet je meemaken. Deze traditie wordt alle dagen in ere gehouden, om de herinnering aan al die nutteloze doden, nooit te laten verloren gaan.

We maken rechtsomkeer en varen nu op de splitsing BB, richting Fintele. Net voor de sluis vinden we een rustige aanlegsteiger (als er plaats is!). Voor de schepen tot 12 meter kan het avontuur op de IJzer nog even verder gaan tot Roesbrugge, met een aanlegplaats. Dit gedeelte is wel alleen in het hoogseizoen bevaarbaar Al de andere gaan via de oude sluis het Lo-kanaal op richting Veurne. Ook hier vinden jullie verschillende aanlegsteigers, wel zonder voorzieningen. Door het kleine sluisje komen wij in de jachthaven van Veurne waar we in het centrum van de stad kunnen aanmeren. De stad is zeker een bezoek waard. Meer informatie vind je bij het VVV. Voor de liefhebbers, vooral de kleinsten onder ons, ligt het befaamde Plopsaland kort bij.

Ons laatst stukje varen in deze schitterende omgeving gaat weer evenwijdig aan de kustlijn, met een korte oversteek op zout water (goed tegen de aangroei), via de twee getijdensluizen van Nieuwpoort, terug naar het kanaal van Plassendale en Brugge. De Frankrijkvaarders gaan in Veurne verder naar Duinkerke en zo richting Parijs.

Schrijver hoopt jullie hiermee een kort idee te hebben gegeven van onze mooie Westhoek, en ziet er naar uit jullie te mogen begroeten in Portus Dixmuda, zijn thuishaven. Er rest mij niets anders meer dan jullie een prettige vaartocht toe te wensen, en vergeet ons uithoekje niet, je zult het je zeker niet beklagen!

Walter en Nicky, my Hygiëa

Plaats een reactie