De Maas (Meuse)

De Maas (of Meuse in het Frans) is een rivier die door Frankrijk, België en Nederland stroomt. De Maas ontspringt in Frankrijk in Pouilly-en-Bassigny op het Plateau van Langres. Hier ontspringen ook de Seine en de Marne.

De Maas heeft een lengte van 950 km.

Geschiedenis

Maas stroomt door Dinant

De Maas vormde de natuurlijke Westelijke grens van het Heilige Roomse Rijk toen het werd opgericht in de 9de eeuw.

Sinds de middeleeuwen speelt de Maas een belangrijke rol voor de aanliggende industriegebieden. De professionele scheepvaart heeft doorheen de geschiedenis van deze rivier een belangrijke rol gespeelt en zal dat waarschijnlijk nog lange tijd blijven doen. Omdat deze rivier zo belangrijk is voor vele bedrijven zijn er door de jaren vele aanpassingen gebeurd die de Maas beter bevaarbaar moeten maken.

Varen op de Maas

De rivier ontspringt in Frankrijk en stroomt dan in Givet België binnen. Dit eerste stuk vormt een groot deel van het Canal de la Meuse dat van Troussey to Givet loopt en grotendeels het traject van de Maas volgt.

De Maas is vanaf Sedan bevaarbaar door pleziervaart en spitsen. Pas nadat de rivier over Belgisch grondgebied stroomt is de Maas ook bevaarbaar door de grotere schepen uit de beroepsvaart dankzij de grotere afmetingen van de sluizen.

Maas in Luik

In België stroomt de rivier langs Namen en Luik om in de buurt van Wezet de Nederlandse grens te bereiken. De Maas vormt tussen Eijsden-Maastricht en Smeermaas-Kessenich een natuurlijke grens tussen België en Nederland alvorens verder te stromen door Nederland.

Het traject door de Franse en Belgische Ardennen en de grensstreek van België en Nederland zit vol met meanders. Aan de Nederlandse grens is hierdoor scheepvaart onmogelijk tot Maaseik, maar heeft de grote afzetting van kiezels wel een grootschalige ontginning op gang gebracht.

Omdat scheepvaart over dit stuk van de Maas onmogelijk is, ligt er aan Belgische kant de Zuid-Willemsvaart en aan Nederlandse kant het Julianakanaal. Schepen kunnen dus zonder problemen de grens oversteken en verder varen richting Noordzee.

In Nederland loopt de Maas door Maastricht en Roermond. In Maasbracht mondt het Julianakanaal uit in de Maas. Vanaf daar is de Maas gekanaliseerd, maar toch zijn er ook het kanaal Wessem-Nederweert en het Lateraalkanaal aangelegd om een meander af te snijden.

De rivier loopt vervolgens op enkele kilometers langs de Duitse grens. De Maas stroomt dus door Zuid-Nederland en loopt via de Bersche Maas en de Amber naar het Hollandsch Diep waar ze in de Noordzee vloeit.

varen pleziervaart Varen

Blog varen ->
Forum varen ->

Volg Kanalen en Rivieren

In het kort


Bron: Plateau van Langres (Frankrijk)
Plaats: Oost-Frankrijk
Lengte: 950 km
Sluizen: ?
Eindpunt: Noordzee (Nederland)