De Loire


De Loire ontspringt in de Ardèche in het Centraal Massief aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc. Vandaar vat de Loire haar reis aan die haar langs kalksteenkliffen, oude steden, dorpen en kastelen voert dwars door het platteland. Na 1.020 km mondt ze, 1408 m, lager uit in de Atlantische Oceaan. De Loire is de langste rivier van Frankrijk.

De Loire vallei tussen Sully-sur-Loire and Chalonnes is sinds 2 december 2000 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Geschiedenis

De Loire was gedurende lange tijd één van de belangrijkste economische assen van Frankrijk voor de binnenvaart. Tot deze groep behoorden ook de Seine en de Rh�ne.

Omstreeks de helft van de  14de eeuw wordt "la Communauté des Marchands fréquentant la Rivière de Loire et fleuves descendant en icelle" opgericht. Dit was een invloedrijk verbond die de verkeersader bezield tijdens het "Ancien Régime". Het beschermt de binnenschippers tegen misbruik.

De Loire was de meest bevaren rivier tijdens het "Ancien Régime" en ze zorgde voor het transport van vele uiteenlopende goederen waaronder: zout, bouwmaterialen, vis en graan. Toch wordt de situatie steeds onzekerder, bovendien moet men om zijn goederen naar Parijs te vervoeren ontladen in Gien, Braire of Orléans. Dit zorgt natuurlijk voor een groot tijd- en geldverlies.

varen pleziervaart Varen in Frankrijk

Blog varen ->
Forum varen ->

Volg Kanalen en Rivieren

In het kort


Bron: Mont Gerbier de Jonc (Ard�che)
Plaats: Midden-Frankrijk
Lengte: 1 020 km
Sluizen: ?
Eindpunt: Atlantische Oceaan