Canal du Midi


Canal du Midi in beeld

Beelden van het Canal du Midi vindt u op deze pagina:
   -> Varen op Canal du Midi


Canal du Midi

Het Canal du Midi is zonder twijfel het bekendste kanaal in Frankrijk en het kanaal is ook opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO op 7 december 1996. Het Canal du Midi loopt door het Zuiden van Frankrijk en verbindt samen met de Garonne de Middellandse zee met de Atlantische Oceaan.

De moeilijkheden die gepaard gingen met de bouw ervan zorgen dat vele ingenieurs de taak niet aandurfden. Zelfs de Romeinen hadden plannen voor een gelijkaardig kanaal. Deze moeilijkheden werden overkomen door Pierre-Paul Riquet.

Een opmerkelijke verwezelijking!

UNESCO: "The care that its creator, Pierre-Paul Riquet, took in the design and the way it blends with it's surroundings turned a technical achievement into a work of art."

Geschiedenis

Men heeft dit kanaal gegraven om handelaars veiliger en sneller te laten reizen, want in de 17e eeuw moesten alle transportboten 2000 km omvaren langs de kusten van Spanje met het gevaar overvallen te worden door piraten.

Er waren al eerdere pogingen geweest om zo'n kanaal te graven maar deze werden keer op keer niet uitgevoerd door de hoge kostprijs, de technische problemen en het probleem om het kanaal te bevoorraden van water. Dit laatste obstakel werd opgelost door de bouw van het Canal de Briare en het graven van het Bassin de Saint-Ferreol.

De bouw van het kanaal werd gestart in 1665 onder leiding van Pierre-Paul Riquet, die zelf voor een deel van de financiering moest zorgen, in ruil voor een deel van de winst.

In 1680 zat het werk er op. De officiële opening vond plaats op 24 mei 1681, een jaar na de dood van Pierre-Paul Riquet.

Het Canal du Midi groeide al snel uit tot een belangrijke economische route voor zwaar transport en zou dit ook blijven tot de tweede helft van de 19de eeuw. Daarna schakelde men over naar het treinverkeer. De spoorwegmaatschappij nam zelfs vele waterwegen, waaronder het Canal du Midi, over waardoor ze nog meer macht kregen.

Sindsdien heeft het kanaal vooral een toeristische functie, de economische functie is praktisch nihil.


Varen op het Canal du Midi

Het canal du midi is een bestemming die zeer geliefd is bij mensen die voor het eerst met een boot gaan varen. Eén van de grote pluspunten is natuurlijk het mooie weer. Een andere reden is dat men door mooie landschappen vaart met een zeer rijke geschiedenis.

Maak kennis met het leven op het Canal du Midi:

varen pleziervaart Varen in Frankrijk

Blog varen ->
Forum varen ->

Volg Kanalen en Rivieren

In het kort


Van: Garonne
Plaats: Zuid-Frankrijk
Lengte: 240 km
Sluizen: 103
Eindpunt: Middellandse Zee