Het Canal du Centre


Geschiedenis

Het 112 km lange Canal du Centre, oorspronkelijk Canal du Charollais, werd voor het eerst voorgesteld in de 16e eeuw. Dit idee kwam er nadat Strabon had geopperd dat er een verbinding moest komen tussen de Saône en de Loire. Er werd niet meteen gehoor aan gegeven, omdat de koning François I andere prioriteiten had.

In 1555 kwam Adam de Craponne met gedetailleerde plannen voor het nieuwe kanaal, ditmaal onder het heerschap van Henry II. Het is dan nog wachten van in 1612 tot 1632, want pas dan stuurt de koning, ditmaal Louis XVI, ingenieurs uit die het terrein moeten verkennen.

Op 31 januari 1776 wordt het project eindelijk opgericht door Emiland Gauthey en het wordt op 8 mei 1783 officieel aan hem toegewezen. Een maand later starten de werken, de eerste steen werd gelegd in 1784 door de Prince de Condé. Deze gaan goed tot in 1788 een aanval van dysenterie, daarna de Franse Revolutie en vervolgens hevige overstromingen op de Loire in 1790 de werken vertragen. Toch worden de werken 3 jaar later voltooid. Het oorspronkelijke kanaal telde toen 80 sluizen.

In 1791 is het Canal du Centre dus voltooid, maar toch worden er nog geen schepen toegelaten. Men probeerde toen immers het kanaal te vullen en het te bevaren, maar deze pogingen mislukten door verschillende lekken in het kanaal. Na verscheidene reparaties worden de eerste boten toegelaten in januari 1793. Het was het Canal du Centre maakte het voor de eerste keer mogelijk om van het noorden naar het zuiden van Frankrijk te varen.

Het nieuwe kanaal blies de omgeving nieuw leven in, al snel vestigden vele mensen zich aan de oevers. Het grootste deel van zijn verkeer dankte het kanaal aan de koolmijnen in Montceau-les-Mines. Toch was het Canal du Charollais te afhankelijk van de Loire. Er werd verwacht dat meer verkeer kon worden gevoerd na de opening van het Canal latéral à la Loire. Dit gebeurde in 1838 en het kanaal baatte er inderdaad bij, het kolentransport steeg.

In de jaren '80 was er een hevige terugval van vrachtverkeer en deze verdween grotendeels toen in 2000 de laatste koolmijnen sloten.

varen pleziervaart Varen in Frankrijk

Blog varen ->
Forum varen ->

Volg Kanalen en Rivieren

In het kort


Van: SaƓne
Plaats: Noord-Frankrijk
Lengte: 112 km
Sluizen: 61
Tot: Loire