Het Canal de Briare


Canal de Briare in beeld

Beelden van het Canal de Briare vindt u op deze pagina:
   -> Varen op Canal de Briare

 
Geschiedenis

De bouw van het Canal de Briare werd gestart door Maximilien de Béthune en met de steun van Henry IV. Het kanaal zou zorgen voor een betere graanhandel en zo het voedsel tekort verkleinen. Het werd gegraven tussen de bassins van de Loire en de Seine. Het Canal de Briare is het oudste kanaal van Frankrijk.

In 1604 begon men de graafwerken onder leiding van Hugues Cosnier. Deze had het contract weten te bemachtigen om het eerste kanaal te graven dat een waterscheiding zou overwinnen. Gedurende de volgende jaren werkten zo'n zes- tot twaalfduizend man aan dit kanaal.

In 1611 moest Cosnier het werk staken omwille van de moord op Henry IV. 27 jaar later werd het werk echter hervat. Ditmaal onder leiding van Guillaume Boutheroue en Jacques Guyon en met de goedkeuring van Louis XIII. Ze richtten samen met andere edellieden de "Compagnie des seigneurs du canal de Loyre en Seine" op en voltooien het werk in 1642. Er werden ook nog meerdere vijvers gegraven om het kanaal van genoeg water te voorzien, maar het meest indrukwekkendste deel van het kanaal waren de 7 sluizen van Rogny. Deze zijn vandaag echter niet meer in gebruik en ze zijn ook niet meer op het kanaal aangesloten, maar ze staan nog steeds op hun originele plaats en zijn zeker een bezoekje waard.

Rond 1750 werd het kanaal druk bevaren door vrachtschepen met onder andere hout, kool, ijzer, aardewerk en fruit. Maar het meest getransporteerde product was wijn uit Mcon, Beaujolais, Sancerre en Languedoc.

De staat kreeg het kanaal terug in handen in 1860 en in 1895 voltooide men een pomp station dat het kanaal van extra water moest voorzien tijdens periodes van droogte. Het kanaal was immers vaak 2 tot 3 maand gesloten omwille van het water tekort in de Loire-vallei.

Vijf jaar eerder was men echter aan een nog groter project begonnen, men wou het kanaal verbinden met het Canal latral la Loire en hiervoor werd het Briare Aquaduct gebouwd in Briare. Het aquaduct werd 6 jaar later voltooid, door Abel Mazoyer.

varen pleziervaart Varen in Frankrijk

Blog varen ->
Forum varen ->

Volg Kanalen en Rivieren

In het kort


Van: Loire
Plaats: Midden-Frankrijk
Lengte: 57 km
Sluizen: 38
Eindpunt: Canal du Loing