Zeilen| Jules Verne Trofee : Varen op kanalen en rivieren

Blog | Forum

Categorie: Zeilen

Zeilen| Jules Verne Trofee

21 mrt

De Jules Verne Trofee is van eigenaar veranderd! De wisseltrofee is sinds zaterdag in het bezit van de Fransman Franck Cammas. Hij legde de tocht rond de wereld af, geheel volgens de regels, zonder te stoppen of fysieke hulp van buitenaf en voortgestuwd door de wind. Verder dienen de drie kapen te worden genomen.


Jules Verne Trofee

Auteur: Fanny Schertzer (GNU-licentie voor vrije documentatie)


Het schip van de Fransman was de maxi-trimaran Groupama 3. Hij joeg deze aan een gemiddelde snelheid van 21,37 knopen over het water. Na 48 dagen, 7 uur, 44 minuten en 52 seconden, overschreed hij de denkbeeldige finishlijn denkbeeldige lijn tussen de Créac’h vuurtoren op het Franse eiland Ouessant en de Lizard vuurtoren in het Verenigd Koninkrijk.finish Jules Verne Trofee

Bron: Google MapsDe route die het team Frank Camas aflegde was zeker niet de korste, ze zeilden 28,523 mijl. 6,763 mijl te veel dus. Deze omweg werd bewust gekozen om zo meer stille wateren te kunnen bevaren.

Franck Cammas is geen nieuwkomer wat de Jules Verne Trofee betreft. In 2008 ondernam hij al een poging om het record van de landgenoot Bruno Peyron te verbreken. Zijn boot kapseisde toen echter aan Nieuw-Zeeland en hij moest de wedstrijd staken.

De Jules Verne Trofee dankt zijn naam aan zijn oprichter, de Franse auteur van het boek “Le Tour du monde en quatre-vingts jours”. In dit boek probeert het hoofdpersonage in 80 dagen rond de wereld te reizen. Duidelijk dus naar wat de naam van de wedstrijd verwijst, al wordt in het boek slechts één maal een schip gebruikt als vervoersmiddel!

Vandaag staat het record 2 dagen, 8 uur en 35 minuten scherper dan het vorige…  Wie doet beter?

Reageer