Varen in het ijs: foto’s en video’s van vroeger en nu

Varen in het ijsHet vriest dat het kraakt. De kanalen en rivieren in België en Nederland verstoppen zich onder een dikke laag ijs door het koude winterweer en dit zal de komende dagen zo blijven.

Varen is stilaan onmogelijk doordat de waterwegen langzaam maar zeker dichtvriezen. Gelukkig kunnen we wel genieten van mooie winterbeelden, zelfs vanuit de warmte van de eigen kamer.

Lees snel verder en ontdek enkele mooie beelden van vroeger en nu.


Foto’s en video’s van het vriesweer

Flickr

Op Flickr komen de eerste winterbeelden van rond het water te voorschijn. Hieronder kan je enkele mooie foto’s bekijken:


Openimages

Voor wie op dit moment nostalgisch terugdenkt aan lang vervlogen winters zijn onderstaande beelden puur plezier. Openimages deelt gratis oude gearchiveerde beelden en geluiden. In dit archief zijn enkele mooie fragmenten te vinden van voor de Tweede Wereldoorlog.

Deze eerste beelden zijn op 17 januari 1940 gefilmd. Ze tonen de boot “Friesland” die op koude winterdag vastliep in het dikke ijs op het IJsselmeer. De boot was uitgezonden om het ijs te breken, maar faalde in zijn opdracht. Het schip zonk later.

Nog ouder is het tweede fragment. Het filmpje dateert van 17 januari 1934 en toont grote ijsschotsen op het IJsselmeer en aan Afsluitdijk 26.

Het blijft nog enkele dagen sterk vriezen dus varen zal steeds moeilijker worden. Ziet u toch de mogelijkheid om op of naast het water van het winterweer te genieten? Maak daar dan zeker beelden van en deel ze hier, zo kunnen ook wij meegenieten. Maar kijk zeker eerst naar onderstaande video’s voor u de kou trotseert:

 


IJsbrekers vanuit  Amsterdam over het dichtgevroren meer, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Gelijk delen.
 

IJsmassa’s op de Afsluitdijk en het IJsselmeer, door Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Creative Commons – Naamsvermelding-Gelijk delen.

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Varen en watersport in 2012: beurzen en evenementen

Kalender 2012 2012 komt eraan! Dit betekent dat we ons weer kunnen verheugen op een hele hoop beurzen en evenementen rond...

Sluiten