Opgepast: Tien situaties om te vermijden op jouw bootvakantie!

Tien situaties die je moet vermijden, of je bootvakantie valt in het water:

 1. Touw vastbinden in sluis.Maar al te vaak gemaakte beginnersfout. Het resultaat: een “zwevende” boot.
   Tip: Steeds een mes bij de hand hebben kan deze situatie vermijden, ook wanneer je touw strop komt te zitten.
 2. Een lege batterij…Licht, pomp, radio en verwarming zijn energievreters. Vergeet niet dat diezelfde batterij de volgende dag ook nog genoeg kracht moet hebben om de motor te starten!
 3. Een lege tank…Zonder brandstof zal u niet ver komen. Tenzij u genoeg heeft aan de kracht van wind en stroming, is een draaiende motor zeker geen overbodige luxe. Ook de tanks met drinkbaar water en gas moeten in het oog gehouden worden. Tenslotte de belangrijkste: de maag! Een glaasje en een hapje op zijn tijd maakt de vakantie af. Zorg dat de koelkast steeds vol genoeg is. Let wel op! Ook varen doet men nuchter!
 4. Een overvolle tank…Al dat toiletwater moet ergens naartoe. Inderdaad, het reist met u mee. Sinds een aantal jaren is het bij wet verboden om toiletwater te lozen in het vaarwater. Dit zorgde immers voor verontreiniging. Let er dus op dat deze tank regelmatig leeg wordt gemaakt! Anders staat u wel een heel onaangename verrassing te wachten.
 5. Losse stoelen, tafels, parasols tijdens hevige wind.Zorg dat alles stevig op zijn poten staat of u kan er achter duiken.
 6. Enkel zomerkleren in de kast.Ook al bent U op vakantie. De weergoden varen hun eigen koers. Het weerbericht is een goede leidraad, maar niet alwetend. Neem voor de zekerheid steeds een dikke trui en regenjas mee.
 7. Uiteenvallende vaarkaarten.Zorg dat u vaart met een recente en volledige vaarkaart. Zonder vaart u vroeg of laat de foute richting uit. Vastvaren is niet leuk, tenzij u van krassen houdt natuurlijk!
 8. Kinderen uit het oog verliezen.Hoe klein ook, een kind is snel weg als het iets interessants ondekt. Steeds een zwemvest aandoen is dus een goed idee, ook een boot met reling langs de kant kan erger voorkomen.
 9. De tijd uit het oog verliezen.Je bent op vakantie, eindelijk weg van alle drukte. Toch mag je de tijd niet uit het oog verliezen. Sluiswachters werken op dat moment wel en hun dag begint en eindigt op en vast uur. Wilt u zeker op dat ene leuke plekje aanmeren, zorg dan dat je op tijd alle sluizen en bruggen achter je laat. Ook varen is vaak verboden na een vastgestelde tijd. Meer de boot ook op tijd terug aan bij de bootverhuurder zodat de volgende ook op tijd aan zijn vakantie kan beginnen.
 10. Stress.Zorg dat al u vragen opgelost zijn voor u op reis vertrekt en dat u de vorige 9 situaties vermijdt. 😉

  Bel naar de verhuurder, stel u vragen op het varen forum of op deze blog!

Hoe zien u tien tips eruit? Laat me weten welke er nog ontbreekt in deze lijst.

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Franse binnenschippers voeren actie tegen werkomstandigheden

Gisteren voerden de Noord-Franse binnenschippers actie tegen de waanzinnige werkomstandigheden die met hun beroep gepaard gaan. Ze deden dit door...

Sluiten