Alcohol en varen: dos & don’ts : Varen op kanalen en rivieren

Blog | Forum

Categorie: Vakantietips

Alcohol en varen: dos & don’ts

18 apr

Wijn drinken en dronken varen?Heerlijk varen in Frankrijk met een glas wijn bij de hand. Een goed idee? Als u geen boete wilt betalen leest u toch beter verder.

Varen onder invloed

Dat alcohol in het verkeer voor veel problemen zorgt is al langer bekent. Toch lijkt voor velen drinken tijdens het varen een minder groot probleem. Wat kan er gebeuren bij een snelheid rond 10 km/h?

De gevolgen van dronken varen

Dronken varen zorgt ervoor dat je minder snel kan reageren. Een boot vaart misschien traag, maar als het mis gaat is snel stoppen onmogelijk.

Het grote gewicht van een boot en het gebrek aan remmen zorgt ervoor dat remmen veel trager verloopt dan bij een auto. Ook wegsturen van een obstakel duurt langer op een boot dan in de wagen. Veel beginnende pleziervaarders zie je om deze redenen ongecontroleerd voorbijvaren.

Eenongeluk met een schip of boot zal je dus langer duren, maar de eerste reactie moet daarom ook snel en juist worden uitgevoerd. Spijtig genoeg kan alcohol u bij dit probleem niet helpen. 😉

Regelgeving alcoholpromillage tijdens varen

In Nederland is de regelgeving onlangs vereenvoudigd. Voortaan mag iedereen op de Nederlandse binnenwateren maximaal 0,5 promille alcohol in zijn bloed hebben.

Ook in België, Frankrijk en Duitsland lag de grens al langer op 0,5 promille. Dus na twee glazen blaast u al positief.

Wie in Kroatië wilt gaan varen laat beter alle drank thuis. Varen mag je daar enkel als je volledig nuchter bent. 0 promille dus.

Vaar jij soms met een glas op?

Reageer