Vlaamse havens gegijzeld door stakende vakbonden

Financiële verliezen voor Haven van AntwerpenDe Vlaamse havenverenigingen en -bedrijven zitten met de handen in het haar. De Antwerpse haven ziet al voor de derde keer in twee maanden tijd een deel van zijn dokwerkers het werk neerleggen. Zo komt de havenactiviteit nu weeral tot stilstand, met enorme financiële verliezen als gevolg.

Hoewel aanvankelijk enkel Antwerpen getroffen werd door de drang om te staken, zijn nu ook het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum van Oostende en de verkeerscentrale van Zeebrugge aan de beurt. Ook in Nederland staakt men vandaag bij APM Terminals in de Rotterdamse haven. In de Gentse haven lijkt er dit keer bijna geen hinder te zijn.

De stakingen gaan nog steeds over de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar. Nochtans hebben de vakbonden al enkele positieve gesprekken gehad met de regering. Op dit moment zijn de stakingen een wraakactie aan het worden die vooral de onschulidge mensen raakt.


Reacties uit de Haven van Antwerpen

Enkele bekende quotes, die de voorbije dagen vaak zijn herhaalt, tonen de frustratie:

“De betrouwbaarheid van de rederij komt in gevaar, het corporatisme zou niet meer mogen zijn” en “De rederij wordt verkracht. 62.000 gezinnen worden rechtstreeks getroffen door deze actie.” – Rudi de Meyer, directeur Vlaamse Havenvereniging

“We beklagen de grote economische en imagoschade. De theoretische kost van deze blokkering is 1 miljoen euro per uur.” – Xavier van Engelen, manager Antwerpse Scheepvaart Vereniging

Groei tenietgedaan?

De verliezen zijn enorm en komen op een ongelukkig moment. De Haven van Antwerpen publiceerde op 18 januari 2012 zijn definitieve jaarcijfers, waaruit bleek dat 2011 weeral een recorjaar was. Deze groei en opgebouwde reputatie smelten nu zienderogen door de vele wilde stakingsacties. De grootste vrees is dat vele bedrijven voortaan zullen kiezen voor een andere haven die, in hun ogen, betrouwbaarder is.

Hopelijk was 2011 niet het laatste topjaar.

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Varen in het ijs: foto’s en video’s van vroeger en nu

Het vriest dat het kraakt. De kanalen en rivieren in België en Nederland verstoppen zich onder een dikke laag ijs...

Sluiten