Van Beethovenbrug in Mechelen, brug voor één week

Plaats van de Van Beethovenbrug over de Dijle in MechelenDe stad Mechelen, in België, is er in geslaagd een brug van € 450.000 te bouwen die niemand wilt. Burgemeester Bart Somers gaf gisteren eindelijk toe aan de golf van protest. Een Facebook groep en een petitie door een plaatselijke caféhouder gaven de doorslag. Maar waarover ging deze hetze?

De Dijle en haar bruggen

Dwars door Mechelen loopt de Dijle. Deze rivier is op verschillende plekken overbrugd. Een extra brug zou geen probleem mogen zijn voor de Mechelaar. De stad plande al geruime tijd de bouw van twee nieuwe bruggen die kaderen in een project om de binnenstad op te waarderen. De Van Beethovenbrug is er daar één van.

Tot zover geen vuiltje aan de lucht…


Tot het “monster” uiteindelijk werd neergepoot. Een stalen constructie van 30 ton en 22 m lengte die de Vismarkt met de Haverwerf verbindt. Helaas doet ze dit niet zonder het uitzicht van de omgeving drastisch te veranderen. De authentieke bruggen op de achtergrond worden volledig aan het zicht ontnomen door de borstwering. Aan de andere kant komt een glazen wand.

Bart Somers liet eerder al weten dat de brug niet bij iedereen in de smaak zou vallen door het vooruitstrevende concept. Toch voegde hij toe dat de brug “eigenlijk perfect past in dit historische stadsgedeelte”.

Foto's Van Beethovenbrug

Foto’s van Mechelen Blogt

1 week en een hoop klachten later klonk hij al iets minder enthousiast: “Architecturaal is de brug geslaagd. Maar de zichtlijnen naar de Groot- en de Kraanbrug worden zwaar doorbroken.”

Tja het is dan ook bijna verkiezingstijd. 😉

Waterwegen en Zeevaart NV

Op 21 april werd de brug zoals gepland met een grote kraan neergelaten op de eerder geplaatste funderingen. Zo vervangt ze de tijdelijke voetgangersbrug die al enkele jaren dienst doet.

Wim Dauwe van Waterwegen en Zeevaart NV was bouwheer van het project. Het ontwerp van de Mechelse brug werd uit handen gegeven aan de Italiaanse architecten Secchi en Vigano. De voetgangersbrug werd door EMOTEC gemaakt.

Helaas was in de kostprijs van € 450.000 blijkbaar geen maquette of visualisatie inbegrepen.

Verhuis naar Tivolipark

De brug zal nu hoogstwaarschijnlijk verhuizen naar het Tivolipark en dus moet er een nieuwe brug ontworpen worden voor de Vismarkt. Dit keer neemt bouwheer Peter Swinnen het heft in handen. Er zal een wedstrijd worden uitgeschreven om het nieuwe ontwerp te bepalen.

Omdat de goedkeuring van de nieuwe bouwplannen enkele maanden zal vergen wordt ondertussen de eerdere brug teruggeplaatst. De bouw zal waarschijnlijk anderhalf jaar duren. Alleen in België!

De senioren en mindervaliden in Mechelen zullen deze kans zeker aangrijpen om nogmaals te protesteren tegen de bouw van de brug. Dit deden ze eerder al tegen de Van Beethovenbrug omdat deze een te steile hellingsgraad heeft. Dit zal bij de nieuwe brug weer het geval zijn omdat de pleziervaart in de stad anders gehinderd zou worden.

 

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Reportage: Jef de schipper – Man bijt hond

Man bijt hond draaide vorig jaar een mooie reportage over een schipper die nog vaak terugdenkt aan zijn tijd op...

Sluiten