Zoals eerder te lezen viel op deze blog, voeren Franse schippers actie tegen slechte werkomstandigheden. Door blokkades aan de Belgische grens zetten ze hun woorden kracht bij. Nu meer, dan een week later, zijn de problemen nog steeds niet van de baan.
Hieronder een schets van de afgelopen dagen:
- 20 april: La Glissoire wil de aandacht vestigen op de oneerlijke concurrentie op de Franse waterwegen. Ze doen dit door een blokkade op te richten in Dorignies. Hun eis is een gesprek met de minister van transport Jean-Louis Borloo over de invoering van artikel 209 in het binnenvaartwetboek, dat vervoer met verlies verbiedt. Komt dit gesprek er niet voor 26 april dan zal de blokkade uitgebreid worden naar de Belgische grens. De Franse schippers hopen op steun van hun Europese collega’s.
- 24 april: De afspraak met de minister komt er niet. De schippers houden woord en leggen hun schepen dwars op een deel van de waterwegen naar België. De verladersorganisatie EVO, die eerder al hun ongerustheid uiten aan de Europese Unie, overweegt gerechterlijke stappen om de blokkades op te laten heffen. De economische schade is immers reëel.
- 29 april: La Glissoire krijgt de kans om hun voorstellen duidelijk te maken aan het ministerie van transport. Het ministerie beloofd aan verschillende maatregelen te werken. Deze houden een bevriezing van de vaartrechten, verlaging van de accijns op gasolie en steun aan financiëel noodlijdende organisaties. De fraudebestrijdingsdienst DGCCRF zal ook de vrachtprijzen gaan controleren en meer gegevens verzamelen.
- 30 april: De schippers van La Glissoire komen samen in Dorignies. Ze besluiten er dat voortaan een kopie van het charter wordt overhandigd aan de klant en het CNBA. Meer transparantie is het doel. Het ministerie is geïnteresseerd in een samenwerking om tot een standaard bevrachtingsdocument te komen.
- 3 mei: Het ministerie van transport legt de schippersbond La Glissoire een protocolvoorstel voor waarin naast de extra fraudecontroles ook plaats is voor een kostprijsberekeningsmodule, extra overheidscontroles op de binnenvaart, bijwerking van de overliggelden en indexatie van de brandstofprijzen en de verplichting van schriftelijke bevrachtingsovereenkomsten. Tenslotte bevat het protocol ook een belofte dat de stakende schippers na afloop niet benadeeld zullen worden.
- 1 mei: Het jaarlijkse “Pardon de la Batellerie” in Dorignies verloopt minder uitbundig dan normaal. La Glissoire had andere dingen aan het hoofd op deze feestdag van de schippers, zoals nog meer acties en blokkades.
- 4 mei: Ditmaal komen de Belgische schippers op overleg bij hun minister van mobiliteit Etienne Schoepen. De vergadering in Luik heeft effect, de schippers beloven de eerder beloofde acties niet uit te voeren.De Nederlandse minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wordt ondertussen gevraagd door Kantoor Binnenvaart om als bemiddelaar op te treden in het conflict. Ook EVO vraagt om druk te blijven leggen op de Europese Unie en Frankrijk.
- 5 mei: Vandaag worden enkele acties verwacht door Waalse schippers in Luik die niet veel belang hechten aan het belang van het overleg van gisteren.
Het probleem is nog steeds niet van de baan en stilaan raakt het geduld op. Kantoor Binnenvaart houd ondertussen het aantal vastliggende schepen bij om goed geïnformeerd eventuele gesprekken met de overheid aan te kunnen gaan. Ondertussen zoeken vele bedrijven ander transport-routes, eventueel zelfs over land.
Update:
- 5 mei, 15:30: Acties schippers ten einde