Interview met Sjaak Anders, oud-stuurman verslaafd aan varen : Varen op kanalen en rivieren

Blog | Forum

Categorie: Scheepvaart

Interview met Sjaak Anders, oud-stuurman verslaafd aan varen

9 mrt

 

Boot Sjaak Anders op rivierSjaak Anders houdt van varen.

Na zijn verleden als oud-stuurman bleef hij ook in zijn vrije tijd de wereld verkennen vanaf het water.

Nu kan je hem elke zomer vinden op de Franse wateren samen met zijn vrouw, waar hij uitgebreid verslag van uitbrengt op zijn blog: “Frankrijk het ideale vaargebied met een Tjalk“. Ze varen er met de tjalk “Hendrika Celina”.

Ik had de kans hem vijf vragen te stellen en daaruit vloeide volgend interview.

Interview met Sjaak Anders

Wanneer en hoe maakte je kennis met het varen?

Ik ben ooit als stuurman begonnen op de Grote vaart met vele mooie reizen naar het Midden- en Verre Oosten en Australië. Eenmaal aan wal gekomen zijn ik en mijn vrouw beginnen varen met een open zeilboot op de Maas. Daarna voeren we met een steeds grotere kajuitzeilboot of jacht. Eerst voeren we vooral op de Zeeuwse wateren, daarna hadden we ook het IJsselmeer als thuisgebied. Van daaruit heb ik in mijn vakanties zeilreizen gemaakt naar de Kanaaleilanden, rondom Engeland en naar de Oostzee.

Tjalk "Hendrika Celina" van Sjaak AndersEen jaar of 10 geleden ben ik gestopt met werken. We zijn toen allereerst met ons laatste zeiljacht (tweemaster, 11 meter) zonder mast door België en Frankrijk naar de Middellandse zee gevaren en een jaar daarna weer terug. Met onze 1,60 m diepgang hebben we nogal wat problemen ondervonden en daarom besloten we toen een Tjalk aan te schaffen, welke wij nog steeds beschouwen als een ideaal schip voor de Franse wateren.

Wat zijn de grootste veranderingen die je door de jaren heen hebt opgemerkt?

De grootste veranderingen zijn onder andere:

Jullie gaan veel varen in Frankrijk. Aan welke vaargebieden heb je de mooiste herinneringen?

Het Canal de Garonne en het Canal de Bourgogne zijn de meest vriendelijke gebieden en bieden veel moois en rust.

Hoe houden jullie al jullie avonturen bij? Doen jullie dit eerst met de hand of meteen via de computer?

Als oud-stuurman gebruiken we elke reis een logboek waarin behalve de reis ook alle tijden van sluizen en aquaducten te vinden zijn alsmede lucht- en watertemperatuur, weersomschrijving, dieselverbruik , toestand accu’s, een beschrijving van de haven of afmeerplek. De laatste twee jaar doe ik dat op een laptop. Mijn vrouw noteert onderweg alle tijden en namen van de sluizen.

Tjalk Hendrika Celine te Gergy

Tenslotte, welke goede raad heb je voor de beginnende vaarder?

De beginnende vaarder “moet” zich bewust zijn om nooit haast te hebben en een dagreis dus nooit te vast te plannen. Verder moet hij zich ook wat belangrijke Franse scheepstaal eigen maken en eerst wat ervaring opdoen op drukke Nederlandse wateren zoals de Maas of een paar weekendtochtjes op de Rijn (Waal). Uiteraard mag ook een goede vaarkaart, bijvoorbeeld Fluvial, met daarin het Franse vaarreglement niet ontbreken.

Reageer