Canal Seine-Nord Europe: grootste kanaal sinds Tweede Wereldoorlog

Kanaal Seine-Nord Europe projectFrankrijk bouwt binnenkort aan zijn eerste grote kanaal sinds de Tweede Wereldoorlog. Het ‘Seine-Nord Europe’ project werd een jaar geleden aangekondigt (ook op deze blog: het-seine-nord-europe-project). Nu pas zijn de verschillende partijen tot een overeenkomst gekomen en zal de bouw van het kanaal Seine-Nord Europe van start gaan. Dit kanaal zal de Benelux en Frankrijk verbinden. In België waren er al voorbereidende werken uitgevoerd: Bouw Seine-Schelde gestart. Dit jaar starten de Leiewerken in West-Vlaanderen als voorbereiding op de bouw van het 106 km lange Canal Seine-Nord Europe.

Sarkozy zegt ja

De verdeling van de kosten van het kanaal zorgde voor een vertraging. Vandaag melde Frans president Sarkozy dat het overgrote deel van de financiering rond is. De oorspronkelijke einddatum is ondertussen opgeschoven van 2016 naar 2017. In totaal worden de kosten van het kanaal op 4,5 miljard euro geschat.

Sarkozy zei heel blij te zijn met de bouw van het kanaal. Hij was enthousiast dat Frankrijk voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog een groot kanaal zou aanleggen. De bouw van het kanaal zal zorgen voor duizenden jobs extra jobs, minder vrachtverkeer over de weg en het zal de Seine toegankelijk maken voor duwvaart tot 4.400 ton. Per jaar zal er 13,3 tot 15 miljoen ton aan goederen over dit kanaal kunnen worden vervoerd.


Bouygues vs Vinci

Voor de werken van start kunnen gaan moet er nog een aannemer worden gekozen. Op dit moment gaat het enkel nog tussen de aannemers Bouygues en Vinci. Deze twee komen u misschien bekend voor. Ze bouwden eerder samen aan een overspanning voor de kernreactor in Tsjernobyl. Nu zal één van deze twee dus dit prestigieuze kanaal mogen bouwen.

Hilde Crevits ziet het belang voor Vlaanderen

Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, reageerde blij op de aankondiging van Sarkozy. Ook voor Vlaanderen betekent de bouw van het kanaal een stap voorwaarts. Over enkele jaren kan Vlaanderen langs het Seine-Nord Europe kanaal meer goederen naar en van Parijs vervoeren.

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
België verwacht nieuw kanaal: het Spierekanaal

Het Spierekanaal België telt deze zomer een kanaal meer. Het Spierekanaal wordt momenteel uitgebaggerd door Ghent Dredging en zou dus...

Sluiten