Aswolk goede zaak voor veerboten

De aswolk die de vulkaan Eyjafjallajökull al enkele dagen vanaf IJsland over Europa stuwt zorgt voor grote problemen. Bijna alle vliegverkeer boven Europa ligt al dagen stil en dus zitten tienduizenden mensen vast.

Hoe problematisch de situatie ook is, toch zijn er voor sommige ook grote voordelen aan verbonden. Naast de trein, de bus- en autoverhuur doen, doen ook de veerboten gouden zaken. Al dagen varen de veerboten uit met maximale bezetting, het dubbele van normaal. Voor sommigen is de boot het enige middel om op tijd thuis te raken en deze kans wordt dan ook met beide handen aangenomen.

Waarom alleen de vliegtuigen niemand mogen vervoeren? De asdeeltjes bevinden zich op een hoogte van 2 tot 11 km. Geen probleem dus voor het land- en zeeverkeer.


Zojuist zijn Air Berlin en Lufthansa terug gestart met hun eerste passagiersvluchten na succesvolle tests de voorbije dagen. Ook de Britten zullen dinsdag vluchten hervatten. Toch is voorzichtigheid aangewezen aangezien de asdeeltjes de motor en het koelsysteem eroderen en een glaslaagje kunnen vormen waardoor de motor kan stilvallen.

Het Belgisch luchtruim blijft nog tot dinsdag gesloten en ook het Nederlandse luchtruim is nog niet open. Na een videoconferentie met alle Europese ministers van verkeer werden delen van het Europees luchtruim gedeeltelijk opengesteld. Wanneer het luchtverkeer terug op schema zal vliegen is nog onduidelijk.

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
“Tunnelmoord” een boek over de binnenvaart

De Franse schrijfster Esther de Blank heeft een fictief verhaal geschreven dat gaat over de binnenvaart in Frankrijk. Ze weet...

Sluiten