Internationaal vaarbewijs voor pleziervaarders uit België

informatie over het nieuwe internationale vaarbewijsDe Belgische pleziervaarders kunnen eindelijk een Europees vaarbewijs aanvragen. Het nieuwe Europese stuurbrevet kost 25 Euro en wordt uitgebracht in bankkaart formaat. Omdat het vorige artikel (“Internationaal Belgisch stuurbrevet eindelijk beschikbaar!“) niet alle vragen beantwoordde kan u hieronder de volledige uitleg lezen. Daar gaan we!

Examen voor internationaal stuurbrevet?

Omdat het vorige stuurbrevet voldeed aan de internationale eisen hoeft u geen examen af te leggen als u al in het bezit bent van het stuurbrevet. Geen bijkomend examen dus. U kan dus zonder problemen u oude stuurbrevet omzetten naar een internationaal vaarbewijs. Dit kost u uiteraard wel 25 Euro.

Aspirant-pleziervaarders zonder stuurbrevet moeten natuurlijk wel een examen afleggen.


Types ‘International Certifacte of Competence’

Er zijn verschillende types van het internationaal vaarbewijs beschikbaar. Op welke u recht heeft is afhankelijk van de opleiding die u volgde. Zo kan u een ICC krijgen voor kustwateren, binnenwateren of voor het type boot dat u bestuurt. Deze verschillende soorten kunnen gecombineerd worden.

Wie verkoopt het stuurbrevet met ICC?

Het ICC wordt verkocht door de verantwoordelijke federaties.

De bovenstaande informatie is niet volledig omdat de Belgische overheid de officiële documenten nog niet heeft vrijgegeven. Hopelijk gebeurd dit snel zodat u binnenkort de volledige informatie over het stuurbrevet kan lezen.

Heeft u nog vragen? Stel ze hier!

6 gedachten over “Internationaal vaarbewijs voor pleziervaarders uit België”

 1. hallo even een vraagje ;wij zijn in trukye met de boot mijn man en ikzelf hebben allebei ons jachtman brevet nog nooit een probleem gehad ,we zijn vanuit gent vertrokken en hebben 3 maand gevaren met tussenstoppen nu hebben we gelezen in de krant van paul jambers dus wij willen ook zo een internationaal vaarbewijs ;;;meschien moeten wij dat aanvragen in brussel of zo graag een antwoord als het zou kunnen met dank andrea

  Beantwoorden
 2. Hallo, ik ben altijd schipper van beroep geweest , ik ben belg maar heb een Nederlands vaarbewijs. Waar moet ik terecht voor een europees vaarbewijs aan te vragen. Ik ben nu op pensioen maar heb nog een plezierboot. Dank bij voorbaat. Baeten Leon.

  Beantwoorden
 3. Hallo,

  Ik heb in Belgie mijn algemeen vaarbewijs gehaald en wil dat graag omzetten naar een ICC.

  Ik woon echter in Nederland en vind in Belgie geen gehoor omdat ik niet in Belgie woon en in Nederland krijg ik geen gehoor omdat het een Belgisch vaarbewijs betreft.

  Heeft iemand een tip hoe ik mijn vaarbewijs toch kan omzetten naar een ICC????

  Alvast bedankt voor jullie zinvolle reacties.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Internationaal Belgisch stuurbrevet eindelijk beschikbaar!

Het is zover! Het internationaal stuurbrevet is eindelijk ook in België beschikbaar. Staatssecretaris voor mobiliteit Etienne Schouppe tekende onlangs resolutie...

Sluiten