Het Belgisch stuurbrevet met of zonder ICC?

Open e-mail aan staatssecretaris voor mobiliteit Schouppe: Belgisch stuurbrevet en het ICC… of toch niet?

Geachte meneer Schouppe,

Ik contacteer u in de hoop dat u me meer duidelijkheid kan verschaffen over invoering van het International Certificate of Competence (ICC). Ik beheer de website www.kanalenenrivieren.eu en lees op internet regelmatig vragen over dit onderwerp. Sommige mensen denken zelfs dat het ICC al is ingevoerd in België, maar op http://www.mobilit.fgov.be/nl/index.htm is hier niets over te vinden.

Belgisch stuurbrevet en het ICC… of toch niet?


Ik heb gemerkt dat er veel verwarring is over het al dan niet invoeren van het ICC in België. De laatste officiële berichten dateren van april 2010. Toen kondigde u aan dat België resolutie nr. 40 van de VN Economische Commissie voor Europa zou ondertekenen. Rond die tijd kwam de Belgische politiek in de problemen en van het ICC hebben we sindsdien niets meer gehoord.

Mijn vraag aan u: is er van het goedkeuren van deze resolutie nog sprake? Liep de invoering van het certificaat vertraging op of ging die om andere redenen niet door? Het Belgisch stuurbrevet kan volgens velen makkelijker behaald worden dan het Nederlandse vaarbewijs. Vormt dit een probleem voor de Europese Commisie?

Ik hoop dat u de tijd neemt om mijn vraag te beantwoorden, zodat ik deze informatie met anderen kan delen. Aangezien de laatste mededelingen over dit onderwerp bijna een jaar oud zijn, wachten velen ongeduldig op een duidelijk antwoord.

Met vriendelijke groeten,
Maarten Van Rompuy

Webmaster Kanalen en Rivieren

Persbericht: Waar blijft het Europees vaarbewijs? [PDF]

10 gedachten over “Het Belgisch stuurbrevet met of zonder ICC?”

  • Voor Nederland wel ja. 😉 In België ligt de situatie anders. Bij het Nederlands vaarbewijs krijg je inderdaad het ICC. Ook wie een ouder vaarbewijs heeft kan die inruilen voor een nieuwe pas en het ICC.

   Het Belgisch stuurbrevet daarentegen geeft, zover ik weet, geen recht op het ICC. Tot België zijn handtekening plaatst op resolutie 40 van de Europese Commissie zal dit ook zo blijven.

 1. Ik vertrek half juli naar Kroatie met mijn boot. Hoe gaan de autoriteiten daar reageren als ik hen zeg dat ze het voorlopig moeten stellen met mijn Belgisch Stuurbrevet aangezien onze regering “van lopende zaken” de nieuwe wet rond het ICC niet kan goedkeuren?
  Groeten van een teleurgestelde watersporter,

  Beantwoorden
 2. Mijnheer, Ik heb mijn aanvraag gedaan voor I C C 2011, na een schrijven en zelfs aangetekend krijg ik geen antwoord van de federatie.

  HEB WEL VOLDAAN AAN AL DE GEVRAAGDE .

  M v g Brys Willy.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Binnenvaart.web-log.nl

Binnenvaart.web-log Als u nog eens een nood heeft aan ontspanning bekijk dan eens de foto's op www.binnenvaart.web-log.nl. Deze website staat boordevol...

Sluiten