Ecologisch varen – Fossiele en alternatieve brandstoffen!

Elektriciteit

Naast de fossiele brandstoffen en biobrandstoffen zijn is er nog een ander alternatief: elektriciteit! Hiervoor dienen we wel de verbrandingsmotor te vervangen door een elektromotor.

Alternatieve brandstof - elektriciteitBoten op zonne-energie zijn al eerder besproken op deze blog (Frisian Solar Challenge en PlanetSolar). Deze technologie wordt nog niet veel toegepast, maar beloofd een ware revolutie. Stillere en efficiëntere motoren zonder uitstoot.

Om echt milieuvriendelijk te zijn moet de bron van de elektriciteit dat ook zijn. Zijn dit zonnepanelen (eventueel op het schip) of windmolens? Of werd de energie opgewekt in een kerncentrale of een “vuile” traditionele elektriciteitscentrale?


Ook hier is het probleem de distributie en opslag. Een plek om elektriciteit te “tanken” is nog steeds moeilijker te vinden dan een brandstofpomp en je hebt veel batterijen nodig voor een vergelijkbaar bereik. Hierdoor wordt de techniek momenteel vooral toegepast op sloepen. Een elegante oplossing voor grotere boten is de hybride motor.

Hybride – Greenline 33

Een hybride boot kan schakelen tussen elektriciteit en brandstof, naargelang de omstandigheden. Het gaat om dezelfde technologie die men ook in auto’s gebruikt.

Een voorbeeld van zo’n hybride boot werd gemaakt door Seaway, de Greenline Hybrid:

Elektriciteit uit hernieuwbare energie is de toekomst. Niet alleen om je boot aan te drijven, maar ook voor alle toestellen aan boord.

Wind

Deze ligt voor de hand. Zeilen is direct gebruik maken van windenergie. Natuurlijk wil deze af en toe wegvallen dus is een extra energie- en krachtbron geen overbodige luxe! Natuurlijk is deze techniek niet bruikbaar op kanalen en rivieren.

Een hoop uitlopende keuzes, welke gebruik jij? Op welke brandstof vaart jou boot?

PS Hoe je er voor zorgt dat het leven aan boord van je boot een kleinere impact heeft op het milieu, leer je in het volgende artikel!

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Varen update – 4

Scheepstermen kunnen soms verwarrend zijn. Krijgt u kop noch staart aan al die vreemde termen? Dan zal u blij zijn...

Sluiten