Het raarste nieuws van op het water – Augustus 2011

Het is al een tijd geleden dat hier een update verscheen. Maar Kanalen & Rivieren is het nieuws blijven volgen en selecteerde voor u enkele van de bizarste nieuwsberichten die augustus met zich mee bracht. Komkommertijd? Of een golf van waanzin?

Italiaanse Belg en Zwitser mogen hun jacht niet verlaten

Schippers vastgehoudenHalf augustus raakte het nieuws bekend dat twee mannen al evenveel maanden hun aanmeerplaats niet konden verlaten. Bizar? Zeker weten! Het jacht ligt immers aangemeerd in de haven van Costa da Morte, Spanje.

Het verhaal begint dus twee maanden geleden. Toen liet de stroming het jacht vastlopen op een zandbank aan het strand van Laxe nadat het anker was gelicht.


Gelukkig kan men steeds vertrouwen op de behulpzaamheid van andere vaarders. Al snel zetten drie plaatselijke schippers koers naar het jacht om het uit zijn hachelijke situatie te bevrijden en naar de haven te slepen.

Daar aangekomen bleek dat de “reddende engels” niet voor niets heldendaden verrichten. Voor hun sleepactie vroegen ze samen € 26.000.  Voor die prijs hoop ik dat ze ook ineens de boot hebben geverfd. 😉

De opvarenden van het jacht (Roberto Bertaggia en Jean Hager) weigeren deze som te betalen aangezien ze, naar eigen zeggen, nooit om de reddingsactie hebben gevraagd. Daarop stapten de misnoegde slepers van dienst naar de rechtbank. Deze besliste dat het duo de haven niet mag verlaten, tenzij ze een borgsom betalen van € 20.000.

Hoe lang de twee mannen nog vastzitten is onbekend. Wel zouden ze zeggen de borgsom niet te kunnen betalen en dus zullen ze de uitspraak van het gerecht moeten afwachten. Ondertussen proberen ze wel de plaatselijke bevolking voor zich te winnen door flyers uit te delen.

Powerboaten, racen aan 8 km/h

Varende powerboatDe stad Almere doet nog beter. Powerboat Holland wou graag een wedstrijd organiseren op het Weerwater, een waterplas in de stad. Het stadsbestuur en de organisatoren zaten samen aan tafel en kwamen tot een overeenkomst. De powerboatraces zouden afgelopen weekend doorgaan.

De vergunning werd tijdig afgeleverd en de races mochten dus plaats vinden. Eén ding had de gemeente echter over het hoofd gezien. Aan een snelheidsgrens van 8 km/h is het niet makkelijk om van een race te spreken. De organisatoren hadden, naar eigen zeggen, bij de gemeente nochtans nagevraagd of ze ook hiervoor een vergunning zouden krijgen. De snelste boten varen immers tot 80 km/h.

Resultaat? Geen race in Almere. De stad gaf nadien wel toe dat er fouten zijn gemaakt.

Gemeentewoordvoerder Peter Spek:

“Daar zijn een aantal dingen niet gelopen zoals het wel had gemoeten.”

Over de ontheffing van de snelheidslimiet had hij het volgende te melden:

“We hebben over het hoofd gezien dat dit nodig was. Er is niet tijdig gerealiseerd dat deze powerboaten harder gaan dan de toegestane acht kilometer per uur.”

Powerboaten… lijkt me inderdaad een geschikte naam voor een slakkenrace.

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Waar internationaal vaarbewijs aanvragen in België?

Leuk dat nieuwe internationaal vaarbewijs, maar waar kan ik het aanvragen? De Belgische overheid heeft, na een lange wachttijd, eindelijk...

Sluiten